Notícies

Arrenca el projecte Àncora, que vol prevenir l’aïllament de les persones grans

28 de maig, 2020
Arrenca el projecte Àncora, que vol prevenir l’aïllament de les persones grans

Les 14 farmàcies del Pla de l’Estany s’han adherit a la iniciativa impulsada per Càritas i Benestar Social per ajudar a detectar persones soles en risc d’exclusió.

Càritas Pla de l’Estany, l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany i la Diputació de Girona (Dipsalut) han posat en marxa aquest mes de maig el projecte Àncora. La iniciativa va néixer de la Taula d’Inclusió social del Pla de l’Estany i té com a finalitat detectar i prevenir les situacions d’aïllament de les persones grans que viuen soles i pateixen o estan en risc de patir aïllament social, físic, psicològic o risc d’exclusió social.

Una de les tècniques responsables del projecte a Càritas, Magda Pijuan, ha explicat en una entrevista a aquesta emissora que per posar en marxa aquesta actuació, el projecte Àncora estableix una xarxa de prevenció i d’acció comunitària en què participen voluntàriament veïns i veïnes, comerciants, professionals de les entitats i serveis públics vinculats a la comarca del Pla de l’Estany, potenciant la coresponsabilitat per millorar la detecció de casos de risc en persones grans.

Aquesta xarxa té com a objectiu fer una comarca més solidària, amb una mirada sensible i respectuosa envers la gent gran, per afavorir l’envelliment actiu i la qualitat de vida de les veïnes i veïns.

Totes les farmàcies de la comarca

La previsió era arrencar el projecte abans de Setmana Santa, però l’estat d’alarma i el confinament per l’expansió de la Covid-19 ha obligat a canviar de dates. Tot i això, i donada precisament la urgència del moment, s’ha posat en marxa des de l’abril incorporant totes les farmàcies del Pla de l’Estany com a àncores. Les farmàcies actualment són dels pocs comerços que continuen en contacte directe amb la població i els seus professionals tenen una gran vocació d’atenció a les persones. Pel seu caràcter proper, poden detectar una situació de vulnerabilitat, un principi de malaltia, un empitjorament en l’estat de salut físic, anímic o mental, un problema d'aïllament social, problemes econòmics o una situació de maltractament. Per detectar-los s’ha elaborat un llistat d’indicadors a tenir en compte que inclouen el deteriorament de l’aspecte extern, desorientació en més d’una ocasió, canvi de rutines i comportament, dificultats de mobilitat o disminució de visites de familiars i amistats, entre altres.

Pijuan ha fet un bon balanç de les primeres setmanes de funcionament del projecte i ha detallat que les farmàcies ja han detectat els primers casos, que han comunicat als serveis socials. El Pla de l’Estany compta actualment amb un total de 14 farmàcies. La majoria, nou, són a Banyoles, i també n’hi ha una a Porqueres, Cornellà del Terri, Melianta, Serinyà i Camós respectivament. La comunicació dels casos es farà a través de l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal. Com a entitat de voluntariat, Càritas col·labora posant a disposició de les persones grans el suport i acompanyament de tot l’equip de voluntaris i voluntàries.

Quan la situació ho permeti s’anirà ampliant la xarxa d’ancores amb més agents de la comunitat com comerços, entitats i veïns i veïnes del municipi.

Majors de 65 anys

Les persones beneficiàries del projecte són tots els majors de 65 anys que es trobin en situació d'aïllament social, que viuen soles o sense una xarxa de suport. El Pla de l’Estany té una població de més de 32.000 persones, de les quals unes 5.600 són majors de 65 anys. L’objectiu final és que aquest programa ajudi a tenir una mirada sensible i respectuosa envers la gent gran, per afavorir l’envelliment actiu i la qualitat de vida de les veïnes i veïns.

Col·labora amb Càritas Pla de l’Estany

Càritas Pla de l’Estany duu a terme més d’una vintena de projectes socials a la comarca, i amb la pandèmia han augmentat molt les necessitats assistencials. Totes les persones interessades a col·laborar amb l’entitat es poden adreçar al telèfon 972 58 30 55, enviar un correu electrònic a banyoles@caritasgirona.cat o fer una donació econòmica al número de compte ES64 2100 0023 4101 0161 5988.

 

Font. Ràdio Banyoles

37